top of page

מי אנחנו

13173423_485890768275518_2000817656702481017_o.jpg

חזון העמותה והתפיסה החינוכית

ההתיישבות בערבה היא מההישגים המרשימים ביותר של המפעל הציוני במאה השנים האחרונות. אזור הערבה נחשב לאורך השנים לבלתי אפשרי להתיישבות בגלל החום הקיצוני, היעדר מקורות מים, קרקעות לא פוריות ומרחק ממקום יישוב מרכזי. החל משנות ה 50- של המאה הקודמת הוקמו בערבה מושבים, קיבוצים ויישובים המפריחים את השממה. הפרויקט הציוני ניצח את המגבלות בעזרת צעירים אידיאליסטים אשר בחרו להתיישב בערבה וקבעו בה את ביתם.

 

עמותת רוח ערבה הוקמה בשנת 2009 על ידי בני הדור השני לחלוצי הערבה. חזון העמותה הוא "להיות ארגון מוביל בתהליך פיתוחה וחיזוקה של ההתיישבות בערבה התיכונה, להגדלת חוסנה של החברה הישראלית ומדינת ישראל, באמצעות פיתוח והפעלת תכניות חינוכיות-ציוניות לצעירים בערבה". מאז נוסדה מקימה העמותה בזה אחר זה פרויקטים חינוכיים פורצי דרך. ליבת פעילות העמותה מבוססת על ציונות ללא ציניות, חיזוק אזור הערבה, חיבור ליהדות וישראליות במאה ה-21, הצמחת מנהיגות, חיזוק הזהות והמעורבות של צעירים וצעירות, חילונים ודתיים, מרקע אישי וחברתי רחב ככל האפשר.

 

העמותה הקימה ומפעילה את "מכינות ערבה" בשלוש שלוחות במושבים חצבה (הקמה ב 2009), פארן (2013) ועין יהב (2017). בספטמבר 2021 נפתחה תכנית מכינתית חצי שנתית בצופר. המכינות מחנכות נוער אידיאליסטי לשירות צבאי משמעותי ולחיים של שליחות בחברה הישראלית. בוגרי התוכניות יוצאים לדרכם טעונים בערכים ומוטיבציה. רבים מהם בוחרים במסלול פיקודי בצבא (35% קצינים מבין בוגרי המכינות, כפול מהממוצע בעולם המכינות) ולאחר השירות הצבאי פונים ללימודים ולעבודה עם אוריינטציה חברתית וחינוכית. בסה"כ- 180 חניכים בתכניות המכינתיות בשנה הנוכחית.

 

בשנת 2011 הקימה העמותה את פרויקט "עבודה עברית" המביא צעירים וצעירות ישראלים בוגרי שירות צבאי ולאומי לתכנית של 7 חודשים הכוללת עבודה בחקלאות, לימודים, העמקת הזהות, חיי קבוצה ומעורבות בקהילה. התכנית פרוסה לאורכה של הערבה ב7 מוקדי פעילות ובשנה האחרונה השתתפו בה כ-300 צעירים.

 

בשנת 2017 הקימה העמותה את "חוות בין השיטין" מיזם חינוכי-חקלאי-תיירותי המארח קבוצות מהארץ ומהעולם. המבקרים נחשפים ומתנסים בעבודה חקלאית ובתוך כך מכירים את סיפורה המופלא של ההתיישבות והחקלאות בערבה.

 

בשנת 2019 הקימה העמותה את פרויקט "מדרשת הערבה" - מסגרת גג לתכניות עומק לקהלים בוגרים. תוכנית שנה ב' של המדרשה מיועדת לבוגרי מכינות ושנות שירות ומשלבת עבודה חקלאית יומיומית ולימוד בית מדרשי מעמיק. במסגרת המדרשה פועל גם בית מדרש קהילתי ללימוד משותף וקבוע עם קהילת הערבה  ופרויקט "מפגש ישראלי" הכולל סיורים להיכרות ומפגש בין מגזרים, תפיסות עולם, היסטוריה וגיאוגרפיה, מקומות ובעיקר – אנשים – שהם הסיפור הישראלי.

 

פעילות העמותה חותרת ליצור תוכניות ופרויקטים אשר יובילו לשינוי והשפעה לטובה על החברה והחיים בישראל. מתוך כך הקימה העמותה בשנת 2019 את פרויקט SOS Wifi – תקשורת מצילת חיים. במסגרת הפרויקט מוצבות בשטח מערכות טכנולוגיות המאפשרות תקשורת מבוססת wifi במסלולי טיול בכל רחבי הארץ בהן לא קיימת קליטה סלולרית. עד כה הותקנו בשטח מעל ל- 30 מערכות אשר כבר הוכיחו את נחיצותן באירועי חירום. הפרויקט פועל בשיתוף פעולה עם רשות הטבע והגנים.

 

בראשית 2020 נפתח בעמותה אזור פעילות חדש הממוקד בקידום התיישבות בערבה בשיתוף פעולה עם המועצה האזורית הערבה התיכונה, חבל אילות וקק"ל ישראל.

 

העמותה מביאה לערבה קרוב ל-500 צעירים בכל שנה לקחת חלק בתכניות העמותה. זו ממש מהפכה המכפילה את מספר הצעירים בערבה. הם מביאים איתם רוח חדשה המושכת צעירים נוספים וביניהם בני המקום "לחזור הביתה". הפעילויות הערכיות הרבות, ההרצאות והדמויות המובילות מעצימות שיח ערכי בערבה המקרין בעוצמה מעבר לגבולות האזור. פעילות העמותה חושפת מדי שנה מאות רבות של צעירים לאזור הערבה הלא מוכר, הם מתאהבים באזור והופכים להיות קהל פוטנציאלי מובחר להתיישבות עתידית בערבה כאשר כבר בימים אלו עשרות מבוגרינו חיים בערבה.

העמותה פועלת בשיתוף פעולה הדוק עם המועצה האזורית הערבה התיכונה וקהילות המושבים המקומיות והפכה למנוע צמיחה מרכזי באזור. במסגרת העמותה נוספו באזור  60 משרות מלאות וחלקיות בחינוך, הוראה, ניהול ושירותים שונים נוספים.

 

אנו גאים בעשייה ובהתפתחות של תוכניות העמותה ובאפשרות להיות חלק מפיתוח מפעל ההתיישבות בערבה ומהאפשרות להשפיע ולעצב את תמונת העתיד של החברה בישראל.

tzir_mobile_2.png

מיכאל צדוק, נשוי לנגה ואב לאילה ונווה, מתגורר במושב עידן, מנכ"ל עמותת 'רוח ערבה'

הגעתי לעמותה לאחר מספר שנים של עשייה חינוכית וחברתית. עבדתי בעמותות חברתיות ולאחר מכן במטה משרד החינוך באגף תכנון ואסטרטגיה. בכניסתי לעמותת רוח ערבה פגשתי מנהלות ומנהלים מעוררי השראה אשר פועלים מדי יום לחיזוק החברה הישראלית ולפיתוח הקהילה והחיים בערבה. פגשתי אותם והחלטתי שמקומי פה איתם, שמשימתם היא משימתי.
 
התאהבתי בסיפור הערבה: חלוציות שקטה וחודרת בנועם הליכותיה, אנשי מעשה שיצרו יש מאין, שעיבדו אדמה שאינה ניתנת לעיבוד, שיישבו חבל ארץ שאינו ניתן ליישוב. הערבה מסמלת את הפיכת החזון למציאות, את ההוכחה שבאמונה ועבודה קשה גם קרקע מבוקעת ועקרה למראית עין, יכולה להיות מניבה ופורה.     
 
אני שותף מלא לחזון עולם המכינות - פיתוח נוער ערכי ועצמאי השואף לחיים מלאי משמעות, לחיזוק החוסן החברתי ולבניית תשתית לשותפות ואמון בין אוכלוסיות שונות בחברה הישראלית. הצורך במעורבות חברתית ואזרחית, העיסוק בסוגיות הליבה של החברה הישראלית והקהילה היהודית בארץ ובעולם, הרצון לתרום ללכידות החברה והסולידריות בה, הן אבני יסוד בהשקפתי הערכית והניהולית. 
 
אני מאמין שהדרך האפקטיבית ביותר להשפעה חברתית (זו גם הארוכה והמאתגרת ביותר) עוברת בשדה החינוכי. חברה מלוכדת, חופשית ומוסרית היא פרי מעשיו של חינוך מבוסס אמון וברית משותפת. רק על ידי קיום סיפור משותף וחיי יום-יום משותפים תתקיים ברית משותפת של ערכים ותפיסות עולם. חינוך כזה חייב ליצור חיבורים בין החלקים השונים של החברה, לאפשר ממשק בריא ומתמשך בין הזרמים והגוונים השונים של האוכלוסייה, ולהאמין בנחיצותה של הרבגוניות כמשאב לצמיחה והתפתחות.
 
היום יותר מתמיד יש צורך בחיזוק האמון בחברה הישראלית וחיזוק האמונה בסיפורנו המשותף. מדינות רבות חוות קיטוב הולך וגובר, ולצערי הרב תחושתי היא שבישראל תופעה זו אף חמורה יותר. ללא חיבורים בין קהילות שונות מגיע הפילוג והניכור, ומן הפילוג והניכור הפחד והשנאה. יצירת חיבורים בין זרמים וקהילות בחברה הישראלית, היא זו שתאפשר את בניית האמון הטובה והאיתנה ביותר לכינון חברה מלוכדת, סולידרית ומוסרית.
 
׳רוח ערבה׳ פועלת כבר למעלה מ-14 שנה לקידום חברה כזו בדיוק. אנו מחנכים לחיזוק הזהות האינדיבידואלית והשייכות הקולקטיבית של כל אדם, במקביל לבניית מעגלי אמון הולכים ומתרחבים בתוך החברה הישראלית.
׳רוח ערבה׳ היא חממה חברתית אשר מוכיחה שתיתכן ואף קיימת מציאות אחרת. פעילות העמותה מתבססת על מפגשים המונעים מתוך סקרנות ולא מפחד, על ידי יצירת ממשקים מיטיבים בין דתיים לחילוניים, בין פריפריה למרכז, בין יהודים לערבים. תחת כנפי העמותה מצליחות השקפות עולם שונות לחיות יחד ולשגשג. בזכות תפיסה זו, אנו זוכים לראות פעם אחר פעם, כיצד ניתן לחזק את הברית המשותפת ואת האמון האישי בקרב צעירים בישראל.
 
אני גאה להיות חלק מעמותת ׳רוח ערבה׳. גאה בתרומתה לערבה ולחברה הישראלית, ומאמין בחשיבות עשייתנו החינוכית והחברתית.
 

מיכאל צדוק 

 

אבישי ברמן - נשוי למירי ואב לחמישה. תושב ירוחם, המייסד והמנכ"ל הראשון של עמותת 'רוח ערבה'

כבר שנים ארוכות שאני "דרומי" אבל לא גדלתי כאן. נולדתי וגדלתי בקיבוץ בארות יצחק שבמרכז הארץ. אני נכד גאה לסבים וסבתות ז"ל שעלו לישראל בשנות ה-30 של המאה הקודמת מתוך חלום ציוני להקים מדינה ולהכות שורש. צד אחד של משפחתי הקים את קיבוץ כפר עציון בשנת 1944 והצד השני הקים את קיבוץ בארות יצחק ב1943 כ-5 ק"מ מזרחית לעיר עזה.

נולדתי וגדלתי לתוך סיפור משפחתי של התיישבות, הגשמה, מאבק ושכול. לתוך סיפור שהוא כמעט בגדר חובה שעל כל דור מוטלת המשימה לקחת אחריות על חלום הדורות- מדינת ישראל.

 

​בגיל 18 התגייסתי לסיירת מטכ"ל. שירתי כלוחם, מפקד וקצין לאורך עשור ביחידה. נתתי שנים יקרות מחיי וקיבלתי עוד יותר. הרווחתי חוויות, תובנות, ניסיון, בגרות וחברים. השתחררתי בדרגת רס"ן ופניתי ללימודים- B.A. באונ' העברית בפילוסופיה יהודית ומנהל עסקים וM.A. באונ' בן גוריון במנהל ומדיניות ציבורית.

 

עם שחרורי מצה"ל ובמקביל ללימודי התואר הראשון נחשפתי ל"תופעה" שהפכה להיות מאז חלק מרכזי מחיי- עולם המכינות הקדם-צבאיות המעורבות והחילוניות. בני ובנות 18, רגע לפני השירות הצבאי, עוצרים את החיים לשנה לטובת לימודים, תרומה לקהילה, גיבוש זהות, היכרות עם החברה הישראלית ועוד הרבה דברים טובים. גיליתי "שמורת טבע" ישראלית, ייחודית, שבה עוד מדברים על ערכים, משמעות ונתינה בעיניים נוצצות. שמורה המתיימרת להצמיח מתוכה את מנהיגות העתיד של מדינת ישראל.

 

קיבלתי החלטה שאני מצטרף, אפילו אם רק לשנה אחת. מאז, 15 שנים אני בפנים. התחלתי כמחנך למשך שנתיים במכינת "עין פרת" שליד ירושלים. בשנת 2009, קיבלתי הצעה לרדת לערבה ולהקים בה את העמותה והמכינה הראשונה במושב חצבה. קפצנו על ההזדמנות, ירדנו לערבה, הובלתי את הקמת המכינה ועמדתי בראשה ב-5 השנים הראשונות.

עם התפתחות העמותה והרחבת הפעילות מוניתי ב2014 למנכ"ל העמותה ('רוח ערבה') וב-7 השנים האחרונות אני מוביל את כלל פעילות העמותה. זכיתי להוביל ולהקים ביחד עם חבורה נפלאה של אנשים מפעל חינוכי פורץ דרך ב-12 השנים האחרונות בערבה. מפעל שבעיניי הוא הוא הגשמת החלום הציוני, הלכה למעשה.

 

בשנת 2009 פעלנו במושב אחד עם 20 נערים ונערות. כיום בשנת 2021 אנחנו פרוסים על פני 13  מוקדי פעילות בערבה עם קרוב ל-500 צעירים בשנה בגילאי 18-25 בתכניות קדם-צבאיות ופוסט צבאיות. המספרים בוודאי מצביעים על ההצלחה וההתפתחות המהירה אבל מאז ומעולם לא התמקדנו רק בהם אלא ובעיקר בעומק התהליך החינוכי, באמונה בכל אדם, בתרומה ובמצוינות.

 

​מדינת ישראל מצויה בשנה וחצי האחרונות בתוך אחד ממשבריה הגדולים. זהו משבר בריאותי החושף מציאות חברתית שבטית ומאתגרת מאוד ולצד אלו גם משבר כלכלי.זהו משבר בריאותי המעורב במשבר פוליטי. הקורונה תחלוף, במוקדם או במאוחר. עד שהדבר יקרה ולאחריו נדרש כולנו להסיק את המסקנות, להפשיל שרוולים ולפעול לחיזוק הסיפור הישראלי המשותף, לפעול ללכידות חברתית לצד השונות שישנה, לפעול למען מדינה יהודית ודמוקרטית ברוח מגילת העצמאות.

 

​אנחנו בעמותת 'רוח ערבה' נמשיך לפעול ברוח זו, נמשיך לחנך מאות צעירים בכל שנה לטובת חיזוק הערבה ומדינת ישראל.​

 

אבישי ברמן

 

ציר התפתחות 

tzir_desktop_2.png

צמיחה‭ ‬במספר‭ ‬המשתתפים‭ ‬בתוכניות‭ ‬העמותה

graph2021-03.png

נתונים מהשנה האחרונה

מפת מוקדים

bein-hashitin-program-map-heb-blue.png
bottom of page